املت لوبیا شاپوری، صبحانه خوشمزه گیلانی
املت از نوع غذاهای بسیار ساده و خوشمزه است که با مواد غذایی در دسترس و در مدت زمان کوتاه آماده میشود. املت لوبیا شاپوری صبحانه لذیذ و پر طرفدار گیلانی است که بیشتر در قهوهخانههای سنتی این استان سرو میشود.
املت یکی از غذاهای ساده، خوشمزه و بسیار محبوب در بین ما ایرانیهاست که برای تمام وعدههای غذا در طول شبانهروز مناسب است و این روزها در منوی قهوهخانهها و رستورانها هم جایگاه ویژهای دارد. املت لوبیا شاپوری یکی از غذاهای سنتی گیلان است که در واقع یک املت قهوهخانهای است و بیشتر به عنوان صبحانه در قهوهخانههای سنتی و در ماهیتابه روحی سرو میشود. این املت امروز در منوی کافهها و رستورانهای لوکس گیلان نیز جایگاه ویژهای یافته است. اولینبار یک قهوهچی گیلانی به نام شاپور این املت را ابداع و آن را در قهوهخانهاش عرضه کرد، به همین دلیل به نام املت شاپوری معروف شد. املت لوبیا شاپوری به دلیل داشتن لوبیا چیتی و تخم مرغ یک غذای کامل محسوب میشود که علاوهبر صبحانه در وعده ناهار یا شام هم قابل سرو است.
مواد لازم برای تهیه املت شاپوری
- تخم مرغ درشت: ۲ عدد
- رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
- روغن مایع یا کره آب شده : ۴ قاشق غذاخوری
- کنسرو خوراک لوبیا چیتی یا خوراک لوبیا چیتی خانگی: ۱ عدد
- نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
- روغن زیتون: به میزان دلخواه
- آب نارنج: به میزان دلخواه

طرز تهیه
ابتدا روغن را داخل ماهیتابه بریزید. شعله اجاق را زیاد کنید تا روغن داغ شود. رب گوجه فرنگی را داخل روغن داغ بریزید و خیلی سریع هم بزنید تا رب نسوزد. حدود ۱ دقیقه رب را هم بزنید؛ سپس تخممرغها را در تابه بشکنید و شعله را روی متوسط قرار دهید. توجه داشته باشید که زرده تخم مرغ را هم نزنید و فقط سفیدههای تخم مرغ را با رب هم بزنید تا خوب مخلوط شود و شکل املت به خود بگیرد و زردهها درسته باقی بمانند. حالا خوراک لوبیا را توی یک صافی بریزد تا آبش گرفته شود.
املت داخل تابه را کنار بزنید و کمی جا باز کنید. حالا خوراک لوبیا را توی ماهیتابه بریزید. همچنین میتوانید املت را وسط تابه جمع کنید و خوراک لوبیا را اطراف املت بریزید. در این مرحله نمک و فلفل سیاه را روی املت و خوراک لوبیا بپاشید. اگر به طعم روغن زیتون علاقه دارید، میتوانید یک قاشق روغن زیتون و یک قاشق آب نارنج روی خوراک لوبیا بریزید و اجاق گاز را خاموش کنید. حالا املت لوبیا شاپوری شما آماده است که میتوانید با نان بربری تازه و سبزی خوردن میل کنید.
نکات مهم درباره پخت املت لوبیا شاپوری
۱ ـ اگر برای تهیه این املت از ماهیتابه روحی یا مسی استفاده کنید؛ حرارت را سریعتر به رب و تخم مرغ منتقل میکند و املت شما حس و حال نوستالژیکتری خواهد داشت. اما طبق گفته کارشناسان استفاده طولانی مدت از این ظروف مشکلات سلامتی به همراه خواهد داشت. بنابراین پیشنهاد ما استفاده از ظروف با کیفیت است.
سرویس پخت و پز کاراوی از ظروف نچسبی است دارای چند تابه در سایزهای مختلف است و بهداشت غذایی شما را تامین میکند.
۲ ـ هم زدن رب در روغن داغ در تهیه املت لوبیا شاپوری اهمیت بالایی دارد. شعله اجاق گاز باید حتماً در این مرحله زیاد باشد؛ همچنین بهتر است میزان روغن دستور پخت را کم نکنید.
۳ ـ اگر مواد املت را دوبرابر کردید، حتماً به اندازه تابه دقت کنید و تابه بزرگتری بردارید؛ زیرا مواد املت لوبیا شاپوری نباید در هم فشرده باشد.
نکات مربوط به خوراک لوبیا
هرچه خوراک لوبیا خوشمزهتر باشد، املت لوبیا شاپوری خوشمزهتری هم خواهید داشت. اگر خوراک لوبیا را خودتان آماده میکنید، سعی کنید آب کمتری به آن اضافه کنید تا خوراک لوبیا شما غلیظ و لعابدار باشد و نیازی به جدا کردن آب با صافی نداشته باشد. اگر از کنسرو خوراک لوبیا استفاده میکنید، حتماً قبل از استفاده قوطی کنسرو را به مدت ۲۰ دقیقه در آب در حال جوش بجوشانید.